Cuinar en família ajuda als més petits a familiaritzar-se amb els diferents aliments i aconseguim que amb la seva participació s’apropin a nous gustos i permeti introduir una alimentació saludable i variada. També contribueix a enfortir els vincles afectius entre els membres de la família ja que grans i petits comparteixen un bon moment.

Què poden fer els petits chefs a la cuina?

Segons l’edat podem fer-los partícips de la preparació dels aliments amb unes determinades tasques. Al créixer podem anar afegint més tasques i d’aquesta manera, adquiriran més habilitats culinàries; sempre amb la supervisió i acompanyament del familiar adult:
2-4 anys:
Rentar.
Afegir ingredients.
Barrejar, sobretot quan es tracti de fer-ho amb les mans.
Decorar.
Manipular amb utensilis de cuina segurs.
Manipular els aliments (donar forma als aliments, arrebossar).
Ajudar a pesar.

4-6 anys:
Escollir receptes.
Trencar i batre ous.
Exprimir sucs.
Estirar una massa amb un corró.
Fer servir motlles (p. ex en la preparació de galetes).
Fer anar un passapurés manual.

7-8 anys:
Llegir i seguir les instruccions d’una recepta.
Pesar aliments amb la bàscula interpretant correctament la numeració. Preparar els ingredients. que calen abans de fer la recepta.
Netejar l’enciam i altres verdures.
Fregar utensilis.

9-10 anys:
Es pot començar a utilitzar el forn i/o la paella i altres mètodes culinaris.
Utilitzar utensilis de tall de menys perill: ratlladors, pelapatates, etc.
Redactar les pròpies receptes un cop haguem cuinat.

A partir de 11-12 anys:

Manipular la majoria d’utensilis de cuina amb la supervisió de l’adult.
Improvisar en l’aplicació de receptes substituint algun ingredient per un de similar.

Sabies que… La participació en la preparació d’una recepta pot fer que l’infant incorpori aliments freqüentment poc acceptats com el peix, la verdura o la fruita.

Com cuinem amb seguretat?

Cal tenir present una sèrie de consells per motivar la participació dels nens i, mantenir les normes de seguretat i higiene a la nostra cuina.

Abans de cuinar:
Treure’s els anells, les polseres, el rellotge i arromangar-se les mànigues.
Recollir-se el cabell si es té llarg.
Posar-se un davantal.
Rentar-se bé les mans. (Cal rentar-se les mans abans de començar a preparar el menjar, de seure a la taula i després dels àpats).
Amb els més petits, pensar com adaptarem l’alçada a la seva mida (tamboret, cadira, etc)

Cuinant cal:
Que les superfícies de treball estiguin netes.
Assegurar-se de tenir tots els ingredients i els estris a mà.
Evitar tossir o mocar-se a prop dels aliments.
Rentar bé tots els aliments que s’hagin de menjar en cru.
Vigilar amb els ganivets, ratlladors i estris punxents.
Que els mànecs de les paelles i cassoles que estan als fogons, no sobresurtin ni puguin ser tombats amb facilitat.

Després cal:
Conservar els aliments a un espai i a una temperatura adequada.
Netejar els utensilis i superfícies de treball utilitzades.
Reciclar els residus generats.

Sabies que… La preparació d’un plat ha d’anar lligat també a la neteja de la cuina i els utensilis utilitzats? D’aquesta manera ensenyem als més petits bons hàbits higiènics.

La bona cuina requereix molt temps?

L’estil de vida mediterrani actual ha de permetre dedicar un espai a la cuina i a les activitats culinàries, des de la selecció preferent de productes locals mediterranis, passant per un correcte emmagatzematge i manipulació i acabant per l’aplicació de la tècnica culinària que garanteixi el màxim aprofitament de les qualitats nutritives dels aliments. No necessàriament les preparacions han de ser molt elaborades. Tant la indústria com les noves formes de cocció (ex. olla pressió) han facilitat que amb una mica de planificació puguem gaudir de la bona cuina amb molt menys temps. S’ha d’optar per una varietat de formes de cocció i escollir la més adequada segons el tipus d’aliment: cocció en aigua (bullit), en greix (saltejat, estofat, fregit o arrebossat), en aigua i greix (guisat), en sec (planxa i forn) o al vapor i al microones. Cadascuna d’elles infereix una palatabilitat especial als aliments i afecta, especialment per la temperatura i el temps de cocció, en més o menys mesura a la preservació de les propietats nutritives.

Sabies que… És una bona inversió de temps la planificació, la pràctica d’activitats culinàries i l’aprenentatge de determinades habilitats culinàries.

Com cuinem cada grup d’aliments?

Verdures/hortalisses: És aconsellable utilitzar tècniques com al vapor, forn i planxa, evitant així que les vitamines, minerals i fibres es perdin en l’aigua de cocció. En cas de bullir la verdura, sempre amb poca aigua, és millor guardar i aprofitar l’aigua de cocció per fer sopes, purés, etc., ja que en aquesta aigua van a parar les vitamines, minerals i fibres. És important consumir hortalisses crues com a mínim un cop al dia.

Fruites: Per aprofitar al màxim les vitamines i minerals de les fruites, millor consumir-les crues. Hem d’evitar un consum excessiu de fruites rostides, en compota o cuites. Convé acostumar a incloure fruites en les amanides, per aconseguir que la família mengi més fruita i al mateix temps aportar textures i gustos diferents i molt agradables.

Llegums: Sempre és millor remullar els llegums en aigua freda, ja que si ho fem amb aigua calenta, podem perdre algunes de les seves vitamines.

Ous: És fonamental coure bé els ous per dos motius, d’una banda, perquè es coagulen les proteïnes facilitant la digestió de les mateixes, i de l’altra, perquè es destrueixen els microorganismes com la salmonel·la, que pot provocar una greu intoxicació.

Carn i peix: A la carn crua hi ha microorganismes propis de l’animal que poden produir infeccions alimentàries, no obstant, la gran majoria d’ells són destruïts per la calor de la cocció. Cal tenir-ho en compte quan es menja carn crua com carpaccio o sushi.

Sabies que… Hem maltractat històricament les verdures! Si cuinem massa les verdures i les hortalisses aquestes perden gran part de les vitamines i minerals.

Cuinem en família la nostra recepta preferida!

Trieu aquella recepta que més us agrada a casa i impliqueu-vos tots en els diferents passos:

Llistem els ingredients.
Anem a comprar?
Preparem els utensilis. Què necessitem?
Preparem els ingredients.
Tothom a punt: que fem cadascú?
Netegem.
A menjar!

Al final del procés valoreu com ha anat tot.