La Dieta Mediterrània abraça tot el procés alimentari que comprèn el recorregut que va del paisatge a la taula. Integra diversos camps com són el sector primari (l’agricultura, la ramaderia i la pesca), les estructures socials, i els camps de la salut i la nutrició, passant necessàriament per una adequada educació al consumidor.

Què és la cadena alimentària?

La cadena alimentària és el procés que regula la relació entre els productors primaris, els quals obtenen els aliments del paisatge que ens envolta, i els consumidors, destinataris finals dels aliments. En funció de les necessitats de processament, distribució i lloc de venda de cada aliment, la cadena alimentària estarà formada per més o menys passos.

Sabies que… Hi ha tradició de collir aliments que creixen de forma silvestre en el nostre entorn com el cas dels bolets, els espàrrecs, les herbes aromàtiques i altres plantes conegudes popularment.

Quines són les tres activitats principals del paisatge i la cultura mediterrània?

El paisatge i l’entorn mediterrani determina en gran manera les activitats econòmiques bàsiques que conformen la Dieta Mediterrània des de temps immemorials: l’agricultura, la ramaderia i la pesca. A través d’elles, l’home ha modelat el paisatge i l’entorn que l’envolta amb la finalitat d’obtenir aquelles matèries primeres (la carn, els cereals, la fruita, el peix, …) que li permetran després alimentar-se correctament.

Sabies que… És una cultura alimentària que se sosté mitjançant estructures de producció i artesania familiars, pràctiques agràries locals, i la selecció de determinats productes frescos i de proximitat, comportant avantatges econòmics per a l’adquisició i accessibilitat dels seus productes.

Com seleccionem correctament els aliments frescos?

Per triar un peix fresc aquest ha de tenir la pell llisa, els ulls brillants i sense enfonsar, les escates ben enganxades a la pell (excepte en alguns peixos com el seitó o la sardina que surten fàcilment tot i ser frescos) i sobretot que no faci mala olor.

Per triar un bon tall de vedella, aquest ha de ser de color vermell intens. Evitarem les carns que siguin de color vermell fosc.

Per saber triar bé les verdures i les hortalisses hem de fixar-nos que no tinguin a la superfície taques, cops i talls o floridures. Evitarem les peces que tinguin les fulles massa pansides.

Per triar la millor fruita mirarem que no tingui cops, taques o floridures. Cal vigilar de no comprar-les ni massa verdes ni massa madures.

Sabies que… Si volem congelar un producte fresc per assegurar la seva presència en el dia a dia hem de fer-ho amb les condicions adequades: calaix de sota del congelador a -18ºC.

Què hem de fer per tal de conservar correctament els aliments que ens arriben a la taula?

Es recomana que passi el menor temps possible des de la compra dels aliments i a arribar a casa. D’aquesta manera evitem que augmenti la temperatura dels aliments.

Els aliments s’alteren principalment per l’acció dels microorganismes que resulten més actius a temperatura ambient (15-65º). El fred en canvi fa que el seu desenvolupament sigui més lent.

Si tardem més de 20 minuts a arribar a casa, per tal de mantenir la cadena de fred dels aliments congelats, caldrà que utilitzem usar bosses isotèrmiques per preservar una baixa temperatura dels aliments.

Evitarem contaminacions si no utilitzem els mateixos utensilis de cuina ni guardem conjuntament aliments cuinats i crus i aquells crus de diferent naturalesa (per exemple, carn o peix fresc amb verdures).

Classificarem els aliments en refrigerats, congelats i frescos; i els desarem en el lloc oportú (nevera, congelador o rebost).

Sabies que… Els ous no necessiten generalment refrigeració.

El paisatge del nostre entorn i els aliments de la nostra taula.

Intentem entendre conjuntament com els aliments de la nostra taula modelen el nostre entorn.
Us presentem cinc aliments habituals i que determinen el nostre paisatge:

El vi.
L’oli.
Formatge.
El pa.

Feu un llistat de llocs que conjuntament heu visitat, estiuejat, etc. on es cultivi o s’elabori algun d’aquests aliments.

Trieu un d’ells i intenteu elaborar un dibuix que representi el paisatge del cultiu de l’aliment triat. Comenteu i elaboreu entre tots el dibuix per tal que hi surtin tot els elements que recordeu.

Quan tingueu el dibuix acabat, afegiu a la part de darrera les emocions, les olors, els records, etc. que us van despertar aquell paisatge.